Mathilde Santing
Mathilde Santing
Necco Novellas
Neco Novellas
Nathalie Makoma
Nathalie Makoma
Levi Silvanie
Levi Silvanie
Magda Mendes
Magda Mendes
Izaline Calister
Izaline Calister
Tania Kross
Tania Kross
Carlos Denia
Carlos Denia
Frederique Spigt
Frederique Spigt
Meral Polat
Meral Polat
Michelle David
Michelle David
Maria de Fatima
Maria de Fatima
Molla Sylla
Molla Sylla
Ernst Daniel Smid
Ernst Daniël Smid
Erminia Fernández Córdoba
Erminia Fernández Córdoba
Fernando Lameirihas
Fernando Lameirihas
Necco Novellas
Giovanca
Denise Jannah
Denise Jannah
Lilian Vieira
Lilian Vieira
Julya Lo'ko
Julya Lo'ko
Arthur Ebeling
Arthur Ebeling
Jose Rivero
Jose Rivero
Minyeshu
Minyeshu
Dina Medina
Dina Medina
Rolinha Kross
Rolinha Kross
Simone Roerade
Simone Roerade
Xenia Meijer
Xenia Meijer
Wieke Garcia
Wieke Garcia
Oleg Fateev
Oleg Fateev
Lamin Kuyateh
Lamin Kuyateh
Henriëtte Feith
Henriëtte Feith
Sinna Casita
Sinna Casita
Oscar Lorient Vedey
Oscar Lorient Vedey
Eddie Conard
Eddie Conard
Alberto Caicedo
Alberto Caicedo

GASTEN 2017

Gastheer Thijs Borsten
Thijs Borsten groeide als zoon van een operazangeres op tussen de klassieke muziek.
Begin 1997 sloot hij zijn opleiding af als improviserend musicus aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Sindsdien is hij actief als pianist, componist, producer en theatermaker.
De ultieme drijfveer van Thijs Borsten is: de mens achter de muziek zichtbaar maken.
Wat gaat er schuil achter de persoon die zo mooi muziek maakt?
Waar komt die muziek vandaan?
Wat gebeurt er als je die artiest uit zijn of haar comfort zone haalt?
Thijs Borsten is met De Uitdaging erop uit de artiesten meer en iets anders van zichzelf te laten zien.

Mathilde Santing & Neco Novellas (januari 2017)

Mathilde is volgens Thijs de beste Nederlandstalige zangeres die dit land rijk is. Neco (de Afrikaanse Bobby Mcferrin) is een ritmische stem tovenaar met zijn diepe stem met een bereik van wel 5 octaven. Deze unieke ontmoeting van deze twee uitzonderlijke stemmen is alleen te vinden in Thijs Borsten Daagt Uit.

Mathilde en Neco leren elkaar kennen tijdens een speciale Uitdaging in De Kleine komedie in 2015. Neco werd uitgedaagd door Giovanca maar Mathilde kwam na de voorstelling naar Thijs toe en zei 'die geweldige stemkunstenaar, die wil ik uitdagen!'. En zo zal Mathilde Santing in januari 2017 proberen Afrikaanse klanken te zingen. En hoe vergaat het Neco met de klassiekers van Mathilde, blijft hij in de Hollandse strakke maat of lonkt het Afrikaanse ritme?

Mathilde Santing (Amstelveen 1958) wordt in 1981 landelijk bekend door haar optreden in het veelbekeken televisieprogramma Sonja op Maandag. In de dertig jaar die hierop volgen verovert zij de harten van vele mensen. Met haar prachtige stem en de keuze van haar liedjes weet Mathilde haar publiek tot in de ziel te beroeren. Ze wint belangrijke en prestigieuze prijzen waaronder drie Edisons, de Popprijs en een Gouden Harp. In 2012 vindt de virtuoze en veelzijdige Mathilde zichzelf opnieuw uit en debuteert ze als tekstschrijfster en componiste .

Neco Novellas uit Mozambique studeerde in Portugal klassiek gitaar en zang. Inmiddels woont hij geruime tijd in Nederland waar hij zich gespecialiseerd heeft in het zingen en spelen van Afrikaanse muziek met een Braziliaanse twist. Neco is een ware stemkunstenaar en staat in binnen- en buitenland bekend als de Bobby Mcferrin van Afrika.

Nathalie Makoma & Levi Silvanie (februari 2017)

Ieder seizoen is het voor Thijs een hele uitdaging om geschikte artiesten aan elkaar te koppelen. Buiten dat artiesten een hoog muzikaal niveau moeten hebben is het ook heel belangrijk dat zijn authentiek zijn. Tijdens deze zoektocht werd hij getipt op deze twee fantastische artiesten. Levi is een jonge Singer songwriter met een heerlijke stem en timing die ook nog heel fijn gitaar speelt. Nathalie is een en al power met een schitterende stem. Thijs kijkt er nu al naar uit hoe dit wonderlijke duo elkaar gaat uitdagen op het podium.
Een zangeres met Afrikaanse roots die als een diva over het podium kan heersen. Hoe houdt die zich staande tegen een Antilliaanse zanger die nog altijd in Willemstad het Caribische nachtleven van tropische klanken voorziet?

Nathalie Makoma (Kinshasa DR Congo 1982) is een podiumdier met een verhaal. In Nederland kennen we haar nog van de zinderende Idols finale waarin ze uiteindelijk tweede werd. Maar Nathalie is meer dan die energieke diva met de onnavolgbare stem. Tegelijkertijd is ze een ingetogen, haast verlegen persoonlijkheid. Pas op het podium verandert ze in iemand die alles durft. Nathalie Makoma wordt geboren in Kinshasa (DR Congo) als jongste telg in een gezin met zes kinderen.

Levi Silvanie (Willemstad, 1986) groeide als echte Antilliaan op met gospel en jazz muziek. Hij was al op zijn twaalfde de vaste drummer van Duo Gleva. Sindsdien toert hij met zijn ouders door het Caribisch gebied. Sinds 2002 woont hij weer in Willemstad om zelf muziek te kunnen schrijven en zijn gevoelens om te zetten in Caribische klanken.

Magda Mendes & Izaline Calister (maart 2017)

Dit is volgens Thijs de meest wonderlijke combinatie. Twee fantastische en zeer authentieke zangeressen om je vingers bij af te likken. Dat deze artiesten nog niet eerder samen op een podium gestaan hebben is een wonder. Bijzonder aan dit stel is dat ze al jaren fan van elkaar zijn. Thijs is dan ook heel trots om deze werkelijk fantastische zangeressen als eerste samen in zijn programma te mogen ontvangen.

Izaline Calister (Curaçao, 1969) is een zangeres, componist en schrijfster met een onbeschrijfbare, persoonlijke muziekstijl. Als charismatische podiumvirtuoos kan ze zowel intiem als uitermate expressief ten tonele komen. Geboren op Curaçao weet ze Afro-Antilliaanse music naadloos samen te smelten met Jazz.. Papiaments of Engels, in Nederland of in Amerika. De taal en plek maken voor Izaline niet uit.

Magda Mendes (Lissabon), ruilde Lissabon in voor Rotterdam. De Portugese singer-songwriter musiceert nu met mensen uit heel de wereld, die allen ook weer hun eigen traditie meenemen. Door die constante kruisbestuiving besef je soms niet hoe bijzonder en belangrijk je eigen muzikale traditie is…


EERDERE GASTEN

Tania Kross &  Carlos Denia

Opera & flamenco, januari 2016
Dat operazangeres Tania Kross met haar stem alle kanten op kan bewees zij afgelopen seizoen in de Uitdaging toen zij tegenover de Senegalese zanger Mola Sylla stond. Moeiteloos adopteerde zij het stem geluid van Mola en flaneerde ritmisch door de Afrikaanse muziek. Om het dit jaar iets moeilijker voor Tania te maken heeft Thijs de Spaanse flamenco zanger Carlos Denia bereid gevonden twee weken naar Nederland te komen om Tania het Spaanse vuur aan de schenen te leggen.

Tania Kross(Curaçao, 3 augustus 1976)
Mezzosopraan Tania Kross werd geboren in Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours.
Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot “Rising Star”. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ging op tournee langs de diverse concertzalen van de wereld, onder meer in Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en Carnegie Hall in New York.
Bij het grote publiek kreeg Tania haar bekendheid door haar deelname aan diverse populaire televisieprogramma’s als Wie is de Mol.

Carlos Denia (Gandia, 1971)
Carlos Denia is een Spaanse zanger, gitarist en componist.
Geboren in een familie van gerenommeerde musici, groeide Carlos Denia op tot één van de meest geroemde flamenco zangers. Hij studeerde jazzgitaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en begon zijn carrière in verschillende jazz- en bluesbands. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich als flamencozanger.
Hij werkte onder meer met het Limburgs Symfonie Orkest en gitarist Pepe Romero. Ook componeert hij voor het Symfonisch Orkest van Pamplona, de Slagwerkgroep Amsterdam en het Koor van de Generaliteit van Valencia. In Spanje ontving hij verschillende prestigieuze prijzen voor het in ere houden van de Flamencomuziek. Carlos Denia toerde over de hele wereld en komt speciaal naar Nederland voor De Uitdaging.

Frédérique Spigt & Meral Polat

Rockzangeres & Koerdisch/Nederlandse zangeres/actrice, februari 2015
Tegenover de rauwe bluesy stem van popicoon Frédérique Spigt heeft Thijs de Nederlands/Koerdische zangeres/actrice Meral Polat uitgenodigd. Hoe klinken de teksten van Frédérique in het Koerdisch? Kan Frédérique een Turkse traditional omtoveren in een rauwe popsong? In welke taal worden de duetten gezongen?

Frédérique Spigt (Rotterdam, 28 januari 1957)
Frédérique is een echte Rotterdammer. Na de Rotterdamse kunstacademie kreeg ze in de jaren tachtig landelijke bekendheid als zangeres van 'I've got the Bullets'. Ze werd een baanbrekend rockidool. Want een vrouw als leider van een rockband was, zeker in Nederland, zeldzaam. Als soloartiest brak ze door na haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 1998. Voor haar album Droom kreeg zij een Edison. Ze maakte vorig jaar haar tweede Countryalbum, The Medicineshow met gelijknamige tournee. Daarvoor maakte zij Land waarvoor zij een Edisonnominatie kreeg.

Meral Polat (Amsterdam, 1982)
In korte tijd groeide Meral Polat uit tot een van de meest gevraagde actrices/zangeressen van Nederland. En dat is niet zomaar: ze is getalenteerd, exotisch én heeft ballen. Met haar Koerdische roots weet ze meerdere culturen te verbinden.
In 2004 studeerde ze af aan de Toneelschool in Amsterdam. Daarna was ze te zien in verschillende theatervoorstellingen waaronder De Gesluierde Monologen. In 2008 heeft Polat de Guido Moor Prijs gewonnen voor haar rol in Hollandse Spoor. Ze heeft gespeeld in verschillende televisieseries en films waaronder Keyzer & De Boer Advocaten, Lijn 32 en Noord/Zuid. Behalve actrice is Meral ook een getalenteerd zangeres. Met haar band 'Meral’s Harem' maakt ze een mix van oosterse en westerse muziek.

Michelle David & Maria de Fátima

Gospel & fado, maart 2015
De combinatie Maria de Fátima & Michelle David is er één van expressieve uitersten.
De ingetogen en traditionele fado van de Portugese diva Maria de Fátima wordt gelinkt aan de soulvolle gospel van de Amerikaanse gospelzangeres Michelle David.
Waar de gospel zich kenmerkt door grootse uithalen zoekt de fado het meer in melancholie en sereniteit. Hoe vinden deze twee expressieve stijlen elkaar tijdens deze Uitdaging?

Michelle David (North Carolina USA, 28 augustus 1966)
Michelle David groeide op in New York. Grootgebracht met de kerk begon ze op haar vierde al te zingen en trad ze al vroeg op in gospelbandjes. In 1980 begon ze met ze een opleiding op de Fame school in New York City. Na ook nog een studie medicijnen te hebben gevolgd, deed ze in 1991 auditie voor de Broadway musical Mama, I Want To Sing en toerde daarmee de wereld rond. Zo kwam David in Duitsland terecht, waar ze twee jaar deel uitmaakte van de groep The Golden Gospel Singers. In 1994 kwam David naar Nederland om met mee te werken aan The Sound of Motown. In de film Abeltje speelde ze een gospelzangeres.
Toen David terugkeerde naar de Verenigde Staten deed ze daar achtergrondvocalen voor Diana Ross en Michael Bolton en de choreografie voor de show Black Nativity. In 2002 kreeg ze de rol van Shenzi in de Lion King aangeboden in Duitsland, maar wees die af om onderdeel uit te maken van de formatie Big, Black & Beautiful. Michelle David woont inmiddels in Amsterdam.

Maria de Fátima (Lissabon, 1961)
Maria de Fátima is een Portugese fadozangeres.
Al op haar tiende stond ze voor het eerst op het podium. Haar eerste album nam ze op toen ze 12 was. In 1974 won ze de Grande noite do Fado, de meest prestigieuze erkenning voor fado-artiesten. Na jaren de wereld rondgereisd te hebben met haar muziek, besloot ze in 1981 plotseling te stoppen met optredens en neer te strijken in Nederland. Pas in 2001 kwam ze met een come-back. Sindsdien heeft ze al zes nieuwe albums opgenomen en toert ze regelmatig met haar fado door Europa.

 

Mola Sylla (Senegal)
De Senagalese zanger Mola Sylla werkte o.a. met het Scapino Ballet en maakte met Ernst Reijseger de muziek voor de film Requiem for a Dying Planet van Werner Herzog.
Mola toerde de afgelopen jaren met de Cubaanse pianogigant Omar Sosa over de hele wereld en sloot de reeks af met een aantal concerten in de beroemdste jazzclub van de wereld: de Blue Note in New York.

Ernst Daniel Smid
De bariton Ernst Daniël Smid (1953), Ridder in de Orde van Oranje Nassau, werd geboren in Enschede, en volgde zijn muzikale opleiding aan het voormalig Amsterdams Conservatorium. Hij studeerde solozang bij Erna Spoorenberg en volgde de opera-opleiding o.l.v. Hans van den Hombergh en Max Dooyes.
Sedert 1978 reist hij als solist, verbonden aan diverse operahuizen heel Europa door. Zijn repertoire is groot en bevat werken van alle grote componisten: Verdi, Puccini, Rossini, Donizetti, Wagner, Mozart, Strauss, Sjostakovitsch,Tsjaikovski etc.
In de negentiger jaren begint hij met zijn talent op te vallen bij het grote publiek. Hij kwam, zag en overwon met zijn intense creatie van Javert in de musical Les Misérables.
Ernst Daniel is verder ook te horen en zien op radio en TV als presentator van verschillende programma’s zoals Una voce particolare

Erminia Fernandez Cordoba (Argentinië/Spanje, flamenco)
Met haar rijkgeschakeerde stem heeft Erminia Fernández Córdoba een breed publiek bereikt in landen als Spanje, Turkije en Argentinië. In de afgelopen jaren heeft zij in diverse nationale en internationale radio- en tv-programma’s opgetreden. Zij is een van de meest gevraagde flamencozangeressen van Nederland en misschien wel het grootste verborgen talent hier.

Mathilde Santing
Mathilde Santing wordt in 1981 landelijk bekend door haar optreden in het veelbekeken televisieprogramma Sonja op Maandag. In de dertig jaar die hierop volgen verovert zij de harten van vele mensen. Met haar prachtige stem en de keuze van haar liedjes weet Mathilde haar publiek tot in de ziel te beroeren. Ze wint belangrijke en prestigieuze prijzen waaronder drie Edisons, de Popprijs en een Gouden Harp. Hare Majesteit Koningin Beatrix behaagt het Mathilde in 2007 te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
In 2012 vindt de virtuoze en veelzijdige Mathilde zichzelf opnieuw uit en debuteert ze als tekstschrijfster en componiste met haar 2012 - 2013 Recital waarmee Mathilde tot mei 2013 door het land toerde.

Fernando Lameirinhas (Portugal, fado)
Fernando verhuisde als kleine jongen naar België waar zijn ouders politiek asiel vonden.
Op 22-jarige leeftijd begon Fernando samen met zijn broer Tony de succesvolle band Jess and James.
Op 31 jarige leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam waar Toni en hij van 1976 tot 1980 deel uitmaakten van het samenwerkingsverband Sail-Joia, huisorkest van de Melkweg en de Kosmos en een uitbundige live-sensatie die bekend werd door het nummer Amsterdão.
Sindsdien werkt Fernando als zanger, componist en tekstschrijver met een eigen kijk op de fado, vermengd met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop. Hij werkte samen met o.a. Henny Vrienten, Raymond van het Groenewoud, Paul de Leeuw, Dina Medina, Régis Gizavo, Droeh Nankoe, BLØF en Stef Bos.

Giovanca (soul)
Giovanca Desire Ostiana is de volledige naam van de in Amsterdam wonende zangeres die in 1977 in Alkmaar wordt geboren. Ze werkt jaren lang als studio- en achtergrondzangeres voor nationale en internationale namen als Relax,  Wouter Hamel, Typhoon, Tribute2BobMarley, Corey, Izaline Calister, Jhelisa Anderson, Terry Callier, Leon Ware en Benny Sings.
Giovanca zingt niet alleen maar werkt ook als model, en ondertussen weet ze ook in 2007 haar studie Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden. Mede dankzij Benny Sings en de platenmaatschappij DOX besluit ze dat het, na tien jaar als achtergrondzangeres te hebben gewerkt, tijd is voor haar solocarrière

Neco Novellas (Mozambique)
De uit Mozambique afkomstige Neco Novellas studeerde in Portugal klassiek gitaar en zang. Inmiddels woont hij geruime tijd in Nederland waar hij zich gespecialiseerd heeft in het zingen en spelen van Afrikaanse muziek met een Braziliaanse twist. Neco is een ware stemkunstenaar en staat in binnen- en buitenland bekend als de Bobby Mcferrin van Afrika.

Denise Jannah (Nederland/Suriname)
Bekendste jazz-zangeres van Nederland. Bracht drie albums uit op het Blue Note Records label, performde  zeven maal op het North Sea Jazz Festival en toerde over de hele wereld. Daarbij trad zij op voor o.a.koningin Beatrix, Bill en Hillary Clinton en Nelson Mandela.

Lilian Vieira (Brazilië)
Zangeres van o.a. Zuco 103 en gast vocalist bij o.a. het Metropole Orkest, Grupo Cariopa, Yuri Honing en Bicudo. Werkte daarnaast samen met beroemdheden als de Braziliaanse groep Bossacucanova, Izaline Calister en Julia Lo’ko.

Izaline Calister (Curaçao)
Zangeres componiste Izaline Calister is een ster zowel in Nederland als in het buitenland. Met tal van producties is zij al jaren te bewonderen op concertpodia en in het theater.
Eerdere producties van haar zijn Geen liefde zonder vrijheid, Kandela, Di Fietsa, Sparanza, She Got Game, Lady Sings The Tambu.

Julya Lo'ko

Arthur Ebeling (Nederland)
Amsterdamse zanger/gitarist die zich na de rock'n'rollband Jump! Dickie Jump! vanaf 1988 solo bekwaamt in rhythm & blues, country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran.

Jose Rivero (Argentinië)
Argentijnse tangozanger.

Minyeshu (Ethiopië)
De Ethiopische zangeres/danseres Minyeshu werkt sinds de jaren negentig vanuit Nederland. Inmiddels is haar tweede soloalbum uit en tourt ze met haar band over de hele wereld.

Dina Medina (Kaapverdië)
Dina is in 2012 maar liefst acht keer genomineerd voor de Kaapverdische Music Awards. Uiteindelijk ging zij naar huis met de Awards Beste Vrouwelijke Vocalist en Beste Morna. Morna lijkt sterk op de Portugese fado en zou je Kaapverdische Blues kunnen noemen.

Rolinha Kross (Tsjechië)
Zangeres met een stijl die een fusion is van jazz, Balkan en jiddische muziek. Samengewerkt met o.a. Ramses Shaffy, Willem Nijholt, Ernst Daniël Smith, Mathilde Santing en Denise Jannah.

Simone Roerade (Nederland)

Xenia Meijer (Nederland)
De mezzosopraan Xenia Meijer studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij cum laude afstudeerde. Zij zong met gezelschappen als de Nationale Reisopera, Opera Factory, le Grand Theatre de Genève, Teatro de Palma de Mallorca, der Komische Oper Berlin en met dirigenten als Jaap van Zweden, Michel Corboz, Ivan en Adam Fischer, Vladimir Spivakov, Kenneth Montgommery, Ton Koopman, Jos van Immerseel en Nicholas Kok.

Wieke Garcia (Spanje/Nederland)
Tijdens en na haar opleiding aan het conservatorium te Rotterdam maakte zij enige jaren deel uit van de theatergroep van Herman van Veen (percussie, harp en doedelzak). Voorts speelde zij in Disney’s The Lion King en in De nieuwe theatershow van Ivo Niehe. Van 2006 tot 2008 werkte Wieke als freelancer bij seminars voor Art In Rhythm en ontwikkelingshulpprogramma’s als The world music box In Zuid-Afrika en Banda Mudanca in Brazilië. Zij componeerde muziek voor internationale films en documentaires, waaronder Cunera o.l.v. Jos Groenier,  en Sur Place van regisseur Ferry Ronteltap. Daarnaast heeft zij met tal van artiesten opgetreden, o.a. Liesbeth List, Paul van Vliet en Herman Finkers.

Oleg Fateev (Moldavië)
Bayanspeler en dirigent die met zijn trio Moldavische lyrische volksmelodieën en oorspronkelijke dansritmen in combinatie met jazzharmonieën en improvisaties speelt. Daarnaast  maakt hij muziek voor en speelt hij in diverse theaterproducties en werkte hij samen met onder andere Jeroen Willems en Herman van Veen.

Lamin Kuyateh (Gambia)
Oudste zoon uit een traditionele Mandingue griotfamilie. Zijn vader leerde hem kora te spelen toen hij vijf was. Hij schrijft en componeert zijn eigen songs, die hij zingt naast de traditionele liederen, die hij een nieuw jasje heeft gegeven. Behalve solo treedt hij ook op met zijn Jalliya Ensemble, een groep die hij geformeerd heeft met in Nederland wonende West-Afrikaanse griots (griot: dichter, lofzanger en muzikant).

Henriëtte Feith (Nederland)
Studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij is vooral solistisch actief in oratoria, barok- en kamermuziek en zingt regelmatig in het Nederlands Kamerkoor, Capella Amsterdam, het Groot Omroep Koor en in het Amsterdam Baroque Choir.

Sinna Casita (Nederland/Marokko)
Vocaliste die op 15-jarige leeftijd haar professionele carrière begon als lid van de Nederlandse old skool hip hop formatie the Outsidaz, waarna zij solo ging. Zij won prijzen als de Kippevel Talent Scout, de Grote Prijs van Nederland en de Essent Award. Daarnaast werkte zij samen met artiesten als Beyoncé, Slum Village en Sugar Babes. Dit jaar zal Sinna het podium delen met Oleta Edams en Angie Stone.

Oscar Lorient Vedey (Cuba)
Zanger en percussionist. Heeft in Cuba in diverse groepen gespeeld met zowel populaire dansmuziek als traditionele Cubaanse muziek. Ook in Nederland zingt en speelt hij met verschillende musici en groepen, waaronder Ritmo Continuo.

Eddie Conard (U.S.A.)

Alberto Caicedo (Colombia)